The Introduction

Over the years the building has had several architects alter the home to keep up with the various owners living requirements.
This time the current owner decided to bring the house back into its original room arrangement. The house was initially envisioned with a central circulation spine flanked by two wings, one private and one public.

The Brief

The private wing was primarily of masonry construction with carefully positioned openings that allowed for the views of Table Mountain and privacy to the bedrooms. The public - entertainment wing has a steel frame construction with a fully glazed facade overlooking a green park with the city bowl and harbour as a backdrop. The project scope was summarized as moving the master bedroom back into the private wing and the lounge back into the public wing.

The Inspiration

The existing window openings in the private wing have been compromised by a neighboring development and these had to be redefined. The palette of materials consisted of off-shutter concrete, steel and timber. This and the client’s extensive collection of art and collectable furniture informed a lot of the design decisions, material selection and custom furniture design.

The master bedroom was planned with the bed backboard to the neighboring site, this has allowed for a sense of privacy in the room.
Notion further strengthened by closing up the large corner windows and inserting new windows positioned centrally to the room space.

These windows were designed with deep reveals for privacy and this allowed them to become daybeds that overlooked the Table Mountain.
The bed and the adjacent bedside shelves were built into the wall to accentuate the concept of this safe grounded space.

The dark stained parquet was reinstated as per the original design with timbers for the bed and window surround. The shelves were constructed of engineered stone.
Featuring custom pieces from Mobius: Solid Brass and glass server in the bedroom recess. Other features: clients curated art and collectable furniture.

The Living Room

The living room has floor to ceiling glazed sliding doors. The steel structure gives the space a loft-like feeling. Refurbished parquet to the floors silver-grey slate on the balcony. The internal walls have been painted with a textured feature paint in tones to match the slate. There is a feature wall located centrally in the room clad with matching timbers. The joinery finishes included; dark-stained timbers, steel & honed Armani grey marble. The overall composition of a sophisticated metropolitan loft. Featuring custom pieces from Mobius: Entrance Armoire, Office Feature, Wall server, TV unit, Desk & Coffee Table. Other features: clients curated art, collectable furniture & local designers’ pieces.